31.8.2012

Perjantaifiiliksiä

Tämän päivän syömiset ovat menneet puoliksi hyvin. Aamupalaksi kaurapuuro marjoilla + kuppi kahvia. Lounaaksi tummaa pastaa ja jauhelihakastiketta + salaattia. Jälkkäriksi jäätelöä (täytyyhän varastot syödä tyhjiksi...). Välipalaksi 2 jälkiuunileipää juustolla ja metwurstilla + mangopiltti. Päivällinen jäi taas väliin, kun ei vaan ollut nälkä. Mutta iltapalaksi aion vielä syödä jotain, todennäköisesti jälkiuunileipää ja greippiä.

Liikunnat on vähän jäissä, tosin sen verran reipastuin, että tein lyhyen kotijumpan. Tein vähän askelkyykkyjä, tavallisia kyykkyjä, punnerruksia ja vatsoja. Lähinnä vaan sen verran, että lihakset pikkuhiljaa saisivat tuntumaa jumppailuun. Parempi tuokin kun ei mitään :)

Tein tänään supersiivouksen keittiön kaappeihin ja heitin kaiken vanhan, turhan ja epäterveellisen pois (paitsi jäätelön). Nyt on hirveä vimma päästä shoppailemaan tilalle kaikkea terveellstä, kuten vitamiineja ja lisäravinteita. En rupea kuitenkaan vielä tuhlailemaan noihin lisäravinteisiin, koska en edes treenaa vielä kovaa (lue: ollenkaan). Ehkä sitten joskus...

Huomenna pitkä päivä töissä, joten vähän kauhistuttaa miten saan syömiset hoidettua. Täytyy ottaa ainenkin leipää ja pilttejä mukaan evääksi. Töissä käyn syömässä lounaan "ulkona", joten sekin voi osoittautua haasteelliseksi. Mutta opetteluahan tämä on ja onnistuuhan muutkin syömään töissä terveellisesti. 

Reipasta viikonloppua kaikille (jos tätä kukaan edes on eksynyt lukemaan)!

 

Liikunta

Liikunnan suhteen minulle tulee varmasti suurimmat haasteet. En ole kauhean innostunut mistään liikuntamuodosta ja alkuinnostuksen myötä kaikki lajit ovat jääneet aina kesken.

Kuntosalikortti minulta löytyy ja olen tässä loppukesästä käynyt muutaman hassun kerran salilla. Tarkoituksena olisi pikkuhiljaa päästä kiinni salitreenaamiseen. Sitten kun olen saanut kropan totutettua ja itsekin henkisesti päässyt punttitreenin makuun, teetätän itselleni kunnon saliohjelman.

Olen myös päättänyt aloittaa tässä syksyllä juoksuohjelman, joka tähtää 10 kilometrin lenkkiin. Ohjelma löytyi KuntoPlussan nettisivuilta ja vaikuttaa ihan mahdolliselta suorittaa. Jokaiselle viikolle on määrätty tietty määrä lenkkejä ja lenkitkin on jaoteltu erikseen. Ajattelin aloittaa tämän kenties ensi viikolla. Tässä ensimmäisen viikon treenit:

1 Viikko
Päivä 1 (esim. maanantai)
 
10 min. vapaa 
2 min. reipasta kävelyä 
10 min. kevyttä hölkkää 
2 min. reipasta kävelyä  
24 minuuttia yhteensä

Päivä 2 (esim. keskiviikko)
 
10 min. kevyttä hölkkää 
2 min. reipasta kävelyä 
10 min. kevyttä hölkkää 
2 min. reipasta kävelyä  
24 minuuttia yhteensä

Päivä 3 (esim. lauantai)
 
20 min. kevyttä hölkkää 
5 min. reipasta kävelyä  
25 minuuttia yhteensä
 
Liikunnan suhteen olen itselleni armollinen näin alkuun: pääpaino on nyt oikeilla ruokailutottumuksilla. Oma tuntumani on, että 80 % laihduttamisesta on ruokaa ja loput 20 % liikuntaa. En missään nimessä aliarvioi liikunnan tärkeyttä, mutta edelleen haluan korostaa, että askel kerrallaan :)
Unelmatilanne olisi, että saisin kiinni tuosta juoksuohjelmasta ja noudatettua sitä pilkuntarkasti + sen lisäksi saisin puserrettua 1-2 salitreeniä/ vko. Ja näiden lisäksi vielä kunnon venyttelyjä, ne tuppaa aina unohtumaan!

 

Tavoitteet

Päätin, että virallinen punnituspäiväni on torstai. Eli eilinen punnitustulos on ensimmäinen virallinen punnitus tässä blogissa.

Olen päättänyt, että minun on asetettava itselleni selkeät tavoitteet. Alkuperäinen tavoite silloin huhtikuun alussa oli, että vuoden 2013 huhtikuussa painan vähintään 12 kiloa vähemmän eli pudotusta olisi kilo kuukaudessa. Tuo kuulostaa edelleen minulle hyvältä ja mahdolliselta tavoitteelta. Tiedän kokemuksesta (tämähän ei ole ensimmäinen yritykseni laihtua!) että liian tiukat tavoitteet saavat minut vain epätoivon partaalle ja luopumaan koko yrityksestä.

Tässä siis tavoitteet vuodeksi eteenpäin:

Huhtikuu 2012: 95 kg
31.8.2012: 91,5 kg

Syyskuu: 90 kg
Lokakuu: 89 kg
Marraskuu: 88 kg
Joulukuu: 87 kg
(2013)
Tammikuu: 86 kg
Helmikuu: 85 kg
Maaliskuu: 84 kg
Huhtikuu: 83 kg
Toukokuu: 82 kg
Kesäkuu: 81 kg
Heinäkuu: 80 kg
Elokuu: 79 kg

Tällä hitaalla ja rauhallisella tyylillä painoni alkaisi vuoden kuluttua seiskalla! Sinänsä tuo ei edes näytä ihan mahdottomalta. Vaikeus piilee varmasti siinä, että tahti on tuskastuttavan hidas ja projekti pitkäkestoinen- eli nopeita tuloksia ei ole odotettavissa. Mutta kääntöpuolena voisi sanoa, että jos paino todellakin lähtisi noin hitaasti, pysyisi se varmemmin myös poissa. Eli tässä suunnitelmassa hahmotellaan elämäntapaa, eikä mitään hätäistä pikadieettiä.

Minun lopullinen tavoitteeni on painaa 75 kiloa eli -20 kilon painonpudotus. Sinne asti en uskalla vielä edes ajatella, ollaan vasta niin alussa.

Askel kerrallaan: eli syyskuun uurastuksena olisi -1,5 kiloa (laitoin vähän exstraa tähän alkuun). Alussa pudotus on hieman nopeampaa, eilisestäkin lähti jo -300 grammaa (nesteitä). 

Nyt kun tavoite on asetettu, tuntuu tämä urakka paljon konkreettisemmalta! 

30.8.2012

Ruokailu

Ruokailu on varmasti suurimmassa osassa tässä elämäntaparemontissa. Olen suunnitellut itselleni rungon, jonka mukaan pyrin syömään. 

Aamiainen
- kaurapuuro + mehukeitto/ vehnäleseet/ marjat/ voinokare
- riusleipää + juusto/ leike/ kurkku, paprika, tms.
- greippi tai muu hedelmä
- kahvi

Lounas
- kalaa/ lihaa/ kanaa
- vähän perunaa/ tummaa pastaa
- salaatti
- keitto

Päivällinen
- sama kuin lounas

Välipalat
- rahkaa + marjoja/ hedelmiä
- ruisleipä
- proteiinipatukka

Herkut
- pieniä määriä herkkuja sallin itselleni jopa muutaman kerran viikossa

Tämän rungon mukaan pyrin syömään noin viisi kertaa päivässä. Haasteena tulee olemaan nimenomaan säännöllinen, noin kolmen tunnin välein tapahtuva ruokailu. Tämä on hyvin ylimalkainen runko, mutta tähän alkuun ihan riittävä antamaan suuntaviivoja. Sitten kun pääsen rytmiin ja sisäistän tätä uutta rytmiä, voin alkaa viilaamaan yksityiskohtia :) 

Tänään söin aamiaiseksi kaurapuuroa marjoilla.
Lounaaksi meni lohta, perunoita ja salaattia + jäätelöä jälkkäriksi.
Iltapalaksi olisi tarkoitus ottaa ruisleipää.

Tämä päivä meni jo penkin alle ruokailujen määrän suhteen, mutta verrattuna edelliseen (pakastepizzat, sämpylät, sipsit jne.) ruoka on ollut huomattavasti laadukkaampaa ja terveellisempää.

En aio olla liian ankara itselleni, kyseessähän on pitkän tähtäimen juttu, joten se ei todellakaan kaadu pieneen repsahdukseen. Aion antaa itselleni aikaa totutella ja opetella uutta.  


 

Lähtökuopissa

Olen Nina Koo ja ylipainoinen. Hei vaan kaikille.

Aloitin painon pudotuksen huhtikuun alussa 95 kiloisena ja olen koko kesän yrittänyt saada tuloksia aikaan. En kuitenkaan ole onnistunut pääsemään kovinkaan kummoiseen alkuun, joten perustan tämän blogin motivoidakseni itseäni. Toivottavasti myös muut laihduttajat ja elämäntaparemonttilaiset löytävät tänne.

Painan tällä hetkellä 91,8 kiloa, joten kesällä sain karistettua -3,2 kiloa. Parempi tuokin kun ei mitään, mutta olen junnannut tässä tilanteessa jo kuukauden ja tarvitsen uuden startin koko projektiin.

Laihduttaminen on tärkeä tavoite, mutta yhtä tärkeänä pidän kunnon kohoamista, virkeämpää mieltä, hyvinvointia ja terveellisiä ruokailutapoja. Nämä kaikki tekijäthän kulkevat tiiviisti käsikädessä.

Yksi iso tavoitteeni on löytää juoksemisen riemu, joten aion aloittaa 10 kilometrin juoksuohjelman: http://kuntoplus.fi/treeni/treeniohjelmat/10-kilometrin-juoksuohjelma. Kuntoni on tällä hetkellä surkeä, mutta katsotaan miten likan käy :)

Tässä alkusanat. Postailen tarkemmin tavoitteista, liikuntasuunnitelmista ja ruokailusuunnitelmista myöhemmin. Koitan myös saada blogin ulkoasun jonkinmoisen kuntoon. Tervetuloa mukaan seuraamaan minun projektiani!